Persoonlijk vind ik hardlopen een aantal keren per week een fantastische manier om de balans tussen mentale en fysieke inspanning in evenwicht te houden. De momenten dat ik mentaal zwaar belast wordt zijn geweldig in balans te brengen door fysieke inspanning. Voor mij is dit hardlopen, maar dit kan natuurlijk voor iedereen anders zijn.

Na een aantal blessures (waaronder een lopers knie) overwonnen te hebben ben ik op zoek gegaan naar een minder blessure gevoelige techniek en ben uitgekomen bij Chi Running, ook wel blessure vrij hardlopen genoemd.

In ChiRunning staat het proces centraal: het ontwikkelen van je looptechniek. Het proces is het doel. Jijzelf bent het enige referentiepunt. Een goede looptechniek stelt je in staat om je conditie verantwoord op te bouwen en uiteindelijk ook sneller te worden.

ChiRunning combineert een aantal principes uit de Tai Chi met de beweging van het hardlopen. Dit vertaalt zich niet alleen in een bepaalde looptechniek, maar zorgt ook voor een andere manier van omgaan met hardlopen: meer bewust, meer mindful.

De ChiRunning-looptechniek bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Een goede lichaamshouding is de eerste en allerbelangrijkste bouwsteen voor ChiRunning. Net als bij Yoga, Tai Chi , Chi Kung en Pilates wordt deze houding vanuit de kern bewerkstelligd.
  • Door in deze goede basishouding iets naar voren te hellen, brengt je je lichaamszwaartepunt voor je contactpunt met de grond. Zodra dat het geval is, neemt de zwaartekracht het over. Je beweegt door een gecontroleerde valbeweging.
  • De voeten komen aan de achterkant min of meer vanzelf omhoog. Er wordt niet afgezet en dat scheelt veel energie. Daarnaast zorgt dit voor minder belasting van de kuiten en achillespezen.
  • De armbeweging is van belang voor ritme en balans. Ook dit is een beweging die vanuit ontspanning plaatsvindt. Het buigen van de ellebogen op een hoek van ca. 90º is ideaal. Goed armgebruik ondersteunt een goede manier van hardlopen.
  • Bij ChiRunning houden we de pasfrequentie zoveel mogelijk hetzelfde, welk tempo er ook gelopen wordt (sprinten uitgezonderd). Deze pasfrequentie is vrij hoog in vergelijking met bij wat voor veel mensen gebruikelijk is. De aanbevolen pasfrequentie ligt tussen de 170-180 passen per minuut (voor 2 voeten), afhankelijk van onder meer beenlengte.

Voor meer informatie, zie de website:

http://www.loopblessurevrij.nl/blog/wat-is-chirunning-and-chiwalking/